Familieopstellingen.

Heb jij een levens-,  loopbaan-, familie- of organisatievraagstuk familieopstellingenen wil je een methode die je laat voelen en zien hoe het zit en wat te doen? Dan kun je middels een familieopstelling hetgeen wat door je hoofd spookt, in fysieke vorm zicht- en voelbaar maken voor jezelf. Een opstelling hoeft niet alleen maar te gaan over familie, je kunt dus ook levens-, loopbaan-, familie- of organisatievraagstukken opstellen middels dezelfde methode.  Familieopstellingen zijn wel de meest gebruikte en bekende variant van opstellingen aangezien veel problemen toch ontstaan bij de basis van je bestaan, je familie.

Je bent bij mij in de praktijk altijd welkom voor een 1 op 1 opstelling. Mocht je eens een workshop familieopstellingen willen komen ervaren in groepsverband, kijk dan hier voor de beschikbare data.

Meer informatie over opstellingen:

Iedereen heeft een plek op deze wereld in de vele situaties waar hij of zij zich in begeeft. Vanaf het moment dat je geboren wordt tot dat je doodgaat (en misschien nog wel daarna) hoor je ergens bij, ergens thuis, of juist niet. Dat is jouw plek, de plek die je jezelf hebt gegeven, die je vanuit je opvoeding of ervaringen hebt geleerd of de plek waar je “toevallig” terecht bent gekomen. Hoe het ook zij. Jij bevindt je daar waar je je nu bevindt en dat roept soms vragen, problemen of irritaties op. Deze plek hoeft niet alleen te gaan over hoe je je verhoudt tot een ander, maar kan ook gaan over hoe je je gedraagt. Ook jouw gedrag en emoties zitten vast op die plek en die kunnen weer verschillen per situatie of omgeving. Overal heb jij je eigen unieke plek, maar hoe zit dat nou precies en wat is voor jou fijn om te doen?

Soms denken we een heel kloppend beeld te hebben van hoe iets in elkaar steekt en toch komen we er niet uit. Met een opstelling kun je nieuw inzichten verkrijgen door zichtbaar te maken en te voelen wat voorheen nog onzichtbaar en onvoelbaar was.

We beginnen met jouw vraag waarna we alle elementen (personen, plaatsen, gevoelens, omstandigheden,…) die van belang zijn voor jouw vraag gaan onderzoeken in een vraaggesprek. Vervolgens kunnen we een aantal van die elementen uitkiezen en stuk voor stuk plaatsen in een opstelling. Deze elementen zelf zullen we niet plaatsen in de opstelling, maar we kiezen personen of voorwerpen die dit element vertegenwoordigen. We gaan vervolgens ervaren hoe het voelt en wat er gebeurd tijdens en na het toevoegen van diverse elementen uit jouw vraagstelling. Wat we zien is dat hetgeen dat het element vertegenwoordigd in de opstelling, eenzelfde gevoel of beweging laat zien als het element zelf in het dagelijks leven.

Hoe het precies kan dat er gebeurd wat er gebeurd, ik durf het niet met zekerheid te zeggen! Eigenlijk heeft, los van een aantal thëorien, niemand echt bewijs hoe het werkt. Dat het werkt, daar ben ik van overtuigd! Durf jij je gedachtes los te laten en te ervaren wat een opstelling voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een 1 op 1 sessie of een sessie in groepsverband.

In een 1 op 1 sessies gaan we de benodigde elementen opstellen middels voorwerpen, blaadjes met woorden erop of door jou zelf in de ruimte te plaatsen.
De voorwerpen in de opstelling zullen zelf weinig informatie verstrekken en daarom zul jij zelf uitgenodigd worden om in de opstelling plaats te nemen en te gaan ervaren wat deze voorwerpen voor dynamiek of gevoelens bij jou teweeg brengen. Ook zal je zelf worden uitgenodigd de plaats van sommige elementen in te nemen om te ervaren wat er op de plek van het element zelf te ervaren is. Het zelf aanwezig zijn in de opstelling draagt ertoe bij dat deze opstelling een zeer persoonlijke ervaring wordt die jij in zijn geheel zelf zult ervaren.

Het fijne aan een 1 op 1 opstelling is dus dat je zelf alles ervaart wat er in de opstelling te ervaren is en dat het soms overzichtelijker is wanneer je alles op je gemak in een soort statische situatie kunt bekijken.
Voor sommige mensen is een vraag ook zo delicaat dat deze nog niet in groepsverband kan worden gedeeld. Een voordeel van een 1 op 1 opstellingen is dan dat je alleen met mij persoonlijk te maken krijgt tijdens de opstelling en jezelf dus niet hoeft bloot te stellen aan een grotere groep.

Eigenlijk zegt de naam het al, deze opstellingen zijn in groepsverband. Dit wil zeggen dat er tijdens de opstelling i.p.v. met voorwerpen en briefjes wordt gewerkt met andere mensen, representanten. Representanten zijn anderen uit de groep die de vraagsteller kan inzetten om bepaalde elementen uit zijn opstelling te vertegenwoordigen. Deze personen worden altijd eerst gevraagd en zodra zij instemmen zullen zijn het gevraagde element voor de vraagsteller vertegenwoordigen. Wat we zien is dat de representant tijdelijk als het ware het gevraagde element wordt. Hoe bizar en onwaarschijnlijk dit misschien ook klinkt, het is iets wat keer op keer gebeurd!

Wat fijn is aan opstellingen in groepsverband is dat er een dynamiek zichtbaar kan worden die bij gebruik van voorwerpen minder snel en gemakkelijk naar voren komt. Ook is het mogelijk om informatie van een representant te verkrijgen vanuit de opstelling zonder dat deze enige voorkennis heeft over jouw situatie. Dit kan zorgen voor zeer verrassende en vernieuwende inzichten die je zelf nooit had kunnen weten of bedenken…..

Mocht je eens een workshop familieopstellingen willen komen ervaren in groepsverband, kijk dan hier voor de beschikbare data.

Als je graag een eigen groep mensen bij elkaar wilt verzamelen of een workshop wilt volgen op een vertrouwde locatie of een locatie dichtbij huis, dan kom ik bij je langs. Ik geef dan een workshop van ongeveer 3 uur voor maximaal 10 deelnemers.  Je kunt me ook langs laten komen voor een 1 op 1 opstelling.


Back to Top

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.